1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Two Factor Authentication is now available on BeyondUnreal Forums. To configure it, visit your Profile and look for the "Two Step Verification" option on the left side. We can send codes via email (may be slower) or you can set up any TOTP Authenticator app on your phone (Authy, Google Authenticator, etc) to deliver codes. It is highly recommended that you configure this to keep your account safe.

Tweak UT graphics/sound to the max

Discussion in 'Original Unreal Tournament' started by madscientist327, Jun 9, 2005.

?

The greatest mystery of all: OpenGL or D3D (Including the D3D8 one)?

  1. OpenGl

    108 vote(s)
    64.7%
  2. D3D (or D3D8)

    41 vote(s)
    24.6%
  3. Software is the best!

    4 vote(s)
    2.4%
  4. They all suck!

    14 vote(s)
    8.4%
  1. Evil Johnny

    Evil Johnny New Member

    Joined:
    Jul 10, 2008
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    I tried to follow the instructions from the s3tc install site and when I switch from 16 to 32 bits the game crashes and if I go in rendering in the preferences, I don't have the s3tc option... Also, How do you create a batch file? I tried naming a notepad file ut.bat but it doesnt change to a batch file
     
    Last edited: Jul 13, 2008
  2. Evil Johnny

    Evil Johnny New Member

    Joined:
    Jul 10, 2008
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Ah at last I made it through. Looks sweet but Still got that speed problem, I did the .bat file and shortcut thing but it still does it.
     
    Last edited: Jul 13, 2008
  3. XxDangerxX

    XxDangerxX New Member

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    Omg thanks!

    So, where did you find that out? Also, while we're at it, is there a command for putting the priority up?

    You'll have to excuse me for saying this, but I'm not totally convinced, as you said yourself you're not a total newb in terms of computers. Post your shortcut and bat file in a zip file. We'll see if we can find anything.
     
    Last edited: Jul 14, 2008
  4. Evil Johnny

    Evil Johnny New Member

    Joined:
    Jul 10, 2008
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Here: http://files.filefront.com/UTrar/;11060325;/fileinfo.html

    I'll try changing the speed of my processor in the shortcut as it says it's @ 2.16 GHz 2.17 GHz and wrote 2160. Also didn't we need to not link the shortcut to the .exe file but to the .bat one so it can take effect?
     
  5. Jovi

    Jovi New Member

    Joined:
    Sep 18, 2004
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Yes, you can change process priority too....

    type in dos-prompt command box to get options for start-command: start /?

    Goes like this:

    start /wait /high /affinity 1 UnrealTournament.exe

    Priority options are: low,normal,high,realtime,abovenormal,belownormal

    I have only needed these in server environment when not running UT-server as Windows service. Few things you guys might want to check too:

    Control Panel -> System and Maintenance -> Power Options: High Performance

    And you might want to select

    Control Panel -> System and Maintenance -> System -> Advanced System Settings -> Advanced -> Performance Settings (button) -> Advanced: Processor scheduling; Adjust for best performance of Programs

    and check settings for DX9 renderer from this post: http://forums.beyondunreal.com/showpost.php?p=2106221&postcount=274

    Im using these settings with 2 small differences:
    SwapInterval=0
    OneXBlending=True

    I would have given link to my full d3d9 renderer settings file, but site does not allow it I guess, it replaces URL with ***** :( Don't understand how these filefront-links are visible?

    If game is too fast it's mostly caused by too high fps-rate, old ut-engine is in trouble if fps gets higher than 200. You can your see fps-rate in game when you tick the Timedemo Statistics on from UT tools menu. I Hope these helps, happy fragging ;)

    Edit: And make sure that in online game you do not use netspeed higher than 10000
    UT-menus: Options -> Preferences - > Network: Internet Connection, choose Cable, xDSL
    or type netspeed 10000 in console before joining online server.
     
    Last edited: Jul 16, 2008
  6. Jovi

    Jovi New Member

    Joined:
    Sep 18, 2004
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0

    start /wait /high /affinity 1 UnrealTournament.exe -CPUSPEED=2160
     
  7. Malevol3nt

    Malevol3nt New Member

    Joined:
    May 29, 2008
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Anyone got an ATI x1650 PCI-Express gfx card? I'd like to see your UT99 settings really.

    The game run perfectly fine on this gfx, untill I bought this new 22" LCD monitor, which was to replace my old 16" CRT. At first I thought, it has to be the monitor's fault. Then I tested the monitor at my friends house, and a couple of other guys PC's and the monitor was absolutely brilliant. Yet in ut99 I get input lag, motion blur, framerate goes +2352525 which makes it unplayable in offline or online mode, unless i put vsync on. But when I put vsync on I get motion blur & input lag.

    Basically I haven't played UT1 for over 5 months now.. I dunno if I should buy a new gfx, which I probably will anyway, but that will come in a few months only. Funny thing is, every other game runs smooth, I've even tried UT2004 just now on 1680x1050, max graphics, no input lag, no motion blur, framerate constant no dropouts ever. I'm totally confused.

    Tried all sorts of drivers, tried all sorts of re-formats, reinstallations etc etc. The drivers I'm using now actually work better then the default ati ones for games (im using ngo's drivers), but UT99 is unnaffected, it still lags..

    UT is really giving me some bitchin attitude, don't u think? And I ****in cherrished it all these years! :lol: Someone help! :)

    Edit: Btw, I'm just about to try out DX9. Seems like it came out just when I stoped playing.. *keeps fingers crossed*

    Edit2: So I've tried DX9, the problem is the same. When I turn vsync on I get alot of input lag. For example I move my mouse but it really feels sloppy. Direct Input on or off its the same. On the good side, when vsync is off, I don't experience 'tearing' like i used to with the opengl/d3d8 renderer. I think the game might be playable. It's constantly at around 200 fps.

    Edit 3: I think I'm finally up to something. It seems my gfx has problems using vsync. And not just with UT, with any other game aswell. Every game that I've tried with vsync=on resulted in input lag. I'll have to power up my old CRT monitor again to see if the gfx has vsync problems there. I know LCD's and CRT's are different technologies, but could that be the reason that vsync is creating all that lag? I'm about to test my CRT again, I have to get to the bottom of this.[/PHP]

    Edit 4: Oh my GOD, this was like on of the worst 5 minutes of my life ever experienced. I turned on the CRT, I plug it into the pc, I look at the desktop picture. Man, I first had to look away for a few secs and then just blink to it. After 2 mins I started having a massive headache, I felt dizzy, I almost fu**in fainted. I can't believe what an eye/brain killer that CRT is. And to think I've used it all these years :x. No wonder I was so antiproductive.

    Aside from that, I got one good news. It actually is the gfx. Vsync seems to slow down & make input lag on the CRT aswell, however I didn't realize the effect of it before as it's a much smaller screen + I got used to that CRT back then.
     
    Last edited: Jul 16, 2008
  8. Derdak2rot

    Derdak2rot DVD2r

    Joined:
    Jan 8, 2005
    Messages:
    321
    Likes Received:
    0
    hum , i played UT for years on a 1650pro and a LCD 20' , never got problems with it , even online .. i assume you must tweak your UT.ini depending on the renderer youre using ? :eek: be sure to tweak stuff in your ini like max framerate=200 , vsync=off ect , not by the driver ;)
     
  9. GreatEmerald

    GreatEmerald Khnumhotep

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    4,042
    Likes Received:
    1
    "System and Maintenance"? What kind of a system are you using?
     
  10. XxDangerxX

    XxDangerxX New Member

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    Affinity command doesn't work. I run it and nothing happens to the affinity. I copied the text exactly and placed it in my system folder, so I don't need to upload my batch file.

    When I run the bat, it comes up with cmd for an instant then closes. I thought there might be an error that cmd doesn't let me see, so I ran the bat after first running cmd manually. It said invalid switch - "/affinity". Suggestions?

    This might explain why it didn't work with Evil Johnny. Is there a registry alternative?
     
    Last edited: Jul 20, 2008
  11. Defeat

    Defeat GET EM WITH THE BACKSMACK WOOOOO

    Joined:
    Apr 2, 2005
    Messages:
    2,931
    Likes Received:
    0
  12. brdempsey69

    brdempsey69 Original UT Owns !!

    Joined:
    Jun 19, 2003
    Messages:
    362
    Likes Received:
    1
  13. BlackCheetah

    BlackCheetah New Member

    Joined:
    Jan 22, 2008
    Messages:
    743
    Likes Received:
    0
    One of these has my color mutator in it.
     

    Attached Files:

  14. Dark Pulse

    Dark Pulse Dolla, Dolla. Holla, Holla.

    Joined:
    Sep 12, 2004
    Messages:
    6,186
    Likes Received:
    0
    The color mutator doesn't really improve the graphics quality, though, it just ups the saturation on a lot of things.

    It'll also get you kicked right off of PURE servers. :p
     
  15. iSenSe

    iSenSe on it!

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    437
    Likes Received:
    0
    youre my hero!
    never knew that.
    Had that problem for a while ;)
    especially on w00t maps. and deck16 and stuff.

    Thanks
     
  16. XxDangerxX

    XxDangerxX New Member

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    When I run the batch file through cmd, it says:

    Invalid switch - "/affinity".

    How come it doesn't do that for you?
     
  17. GreatEmerald

    GreatEmerald Khnumhotep

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    4,042
    Likes Received:
    1
    Maybe the OS type isn't the same for you, Danger?
     
  18. XxDangerxX

    XxDangerxX New Member

    Joined:
    Jan 20, 2008
    Messages:
    128
    Likes Received:
    0
    I'm using Win XP SP2. What are you using?

    Are you using XP SP3 or Vista?

    Here's what I see when I type "start/?" in cmd:
     

    Attached Files:

    Last edited: Sep 8, 2008
  19. Lee_Stricklin

    Lee_Stricklin Gaming Guru

    Joined:
    Sep 17, 2008
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
  20. Cyberia-Mix

    Cyberia-Mix New Member

    Joined:
    Aug 20, 2008
    Messages:
    8
    Likes Received:
    0
    Hi there. I've been playing with the latest video drivers since yesterday and I wanted to share my thoughts. :p

    Actually I don't notice any big difference from UT's original drivers. While looking some of the screenshots in this thread, the most visible difference seem to come from the S3TC textures, not really from the settings themselves. :x

    I was using D3D so far.
    Got my UnrealTournament.ini deleted by mistake some months ago and since then I couldn't have a proper framerate (got all speedy in low poly places) and my screen was screwed by black horinzontal lines when close to strobbing lights (flak in Deck16][ f.e.).

    I'm glad to see those issues have been solved by the new drivers.
    I also could never use MultiTexture before, which resulted in my UT becoming all dark and gloomy, but it works well now (nice water reflection in DM-1on1-DavidM, no more sun flickering in CTF-Facingw00ts, no more visible sun brush sheet in CTF-Airie, etc.). MultiTexture seems to have a nice effect on skyboxes overall.

    I do notice a little improvement in performances as well (DM-CT-Eldora runs a little better now, DOM-Horean still doen't tho lol).

    But besides that it's about the same. If I have a walk in Deck16][ I just see no difference from before.
    Judging by the enthusiasm here, I somehow expected something better. :p

    The only flaw I can notice so far is about the anti aliasing (both D3D8/9 and OpenGL). It makes some skyboxes edges visible (biiiig black lines in the sky... :/), and with OpenGL causes some minor artifacts with the menu and the hud (but bleh anyway).
    So I run with AA disabled for now, as aliasing has never really bothered me actually.
    I'm pretty sure anyway that AA on my video card is set to 0. I wonder if setting higher values can fix my issues in game, but I can't find where to set AA for my video card itself anymore. :p

    As for differences between D3D8, D3D9 and OpenGL it's very hard to tell.
    OpenGL looks a tiny bit more colorful (I'm not even sure tho), so I'm going with this one for now.

    Maybe can someone tell me the main differences between OpenGL and D3D (if not only card related I mean)?

    Now I'll try to have an eye to the S3TC textures (from what you said it looks hard stuff to install properly tho o_O). :D

    For the record, I've got a GeForce5900 XT (128Mb) and I run the game in 1152x864 (and I've got a crappy blurry 17" screen you can't read anything on with any higher resolution).
     
    Last edited: Oct 4, 2008

Share This Page