1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Two Factor Authentication is now available on BeyondUnreal Forums. To configure it, visit your Profile and look for the "Two Step Verification" option on the left side. We can send codes via email (may be slower) or you can set up any TOTP Authenticator app on your phone (Authy, Google Authenticator, etc) to deliver codes. It is highly recommended that you configure this to keep your account safe.

UE1 - UT Zones disapeared

Discussion in 'Mapping' started by Davill, Sep 26, 2009.

  1. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Help me, please! My editor became unable to build zones that has no zoneinfo actor :eek:
    Yesterday there was no problem with that! but now in zone view all map is drawn in one color, in stats prints zones - 0!
    (If add zoneinfo actors, zones become to 3 as I have in map.)

    in log I found:
    Log: Moving zone 133 to the bad place (63)
    Log: Moving zone 352 to the bad place (63)
    Log: Moving zone 363 to the bad place (63)
    Log: WOT ZONING ACTIVE: Found 0 zones

    What is wrong?
     
  2. Hourences

    Hourences New Member

    Joined:
    Aug 29, 2000
    Messages:
    5,050
    Likes Received:
    0
    The maximum number of zones allowed is 64. You hit the ceiling I guess. When you go over the limit the engine will randomly merge zones together.

    Delete a few zones that are not required. Few levels actually need this many zones.
     
  3. Wormbo

    Wormbo Administrator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2001
    Messages:
    5,913
    Likes Received:
    36
    Actually only 63 zones (internally numbered 1-63) are allowed, zone 0 is the "solidness" that originally filled the world before you started subtracting and that remains inside additive brushes.
     
  4. Hourences

    Hourences New Member

    Joined:
    Aug 29, 2000
    Messages:
    5,050
    Likes Received:
    0
    Yes but thats also a zone kind of :)
     
  5. War_Master

    War_Master Member

    Joined:
    May 27, 2005
    Messages:
    702
    Likes Received:
    0
    wow, I've never seen that many zones in a map. That must be some huge map and I can just imagine all the work put in it.
     
  6. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Ok, I got it, thanks!

    But in my map there are only 3 zones! Not any more!

    I started new map, made two different rooms (not connected) - the same result! no zones, all in one color! Look its log:

    Log: Polys: 12 -> 12
    Log: Nodes: 12 -> 12
    Log: Points: 16 -> 16
    Log: Vectors: 6 -> 6
    Log: bspBuildBounds: Generated 10 bounds, 114 hulls
    Log: bspBuild built 12 convex polys into 12 nodes
    Log: Moving zone 0 to the bad place (63)
    Log: Moving zone 1 to the bad place (63)
    Log: WOT ZONING ACTIVE: Found 0 zones
    Log: Polys: 12 -> 12
    Log: Nodes: 24 -> 12
    Log: Points: 16 -> 16
    Log: Vectors: 6 -> 6

    Can you help, please.
     
  7. Wormbo

    Wormbo Administrator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2001
    Messages:
    5,913
    Likes Received:
    36
    Just a hunch: What's your exact game version? If you don't use UT v436 you might want to consider up-/downgrading to that version. I wouldn't trust any UTPG version for editing maps or compiling code.
    Or if you want to use the latest UTPG patch, maybe you could do a separate "editor" install of UT v436 and edit its UnrealTournament.ini so the Maps, Textures, Music and Sounds directories point to your "play" install directory with the different patch level.
     
  8. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Well, Wormbo, I use editor from Unreal Gold, patched to227f (maybe here is the bug).
    Installed UT and cheked my map in editor (436) - everything is Ok! Do I understand you right, this is the most 'unbug' version?
     
  9. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    But for me it is not so handy to use UT Editor, becose i have to wait more longer time when press "Play map" button game starts :-(
     
  10. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    In any case thank you, Wormbo!
    By the way, what do mean letters PG in UTPG?
     
    Last edited: Sep 27, 2009
  11. Hourences

    Hourences New Member

    Joined:
    Aug 29, 2000
    Messages:
    5,050
    Likes Received:
    0
    What kind of PC do you use if UT1 has to load a while ?:)

    Patch 227 for Unreal Gold is unofficial just like UT 451 is unofficial and is known to mess up the editor.

    Use Unreal Gold 226, the last official patch for Unreal.

    However, the UT editor from 436 really is much better and you should try to just work with that one.
     
  12. Wormbo

    Wormbo Administrator Staff Member

    Joined:
    Jun 4, 2001
    Messages:
    5,913
    Likes Received:
    36
    UTPG is the Unreal Tournament Preservation Group, a group of people who have the goal of providing UT patches, but work really slowly.
     
  13. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    AMD Athlon XP 2000Ghz 512Mb ram
    Is this very slowly?
     
  14. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    one more question, please, can I just install patch226 now or need to reinstall the editor, and then patch226
     
  15. Hourences

    Hourences New Member

    Joined:
    Aug 29, 2000
    Messages:
    5,050
    Likes Received:
    0
    You are best off uninstalling-reinstallng the entire game, then patching to 226.

    That PC is fine. Unreal gold was made for a P200 Mhz, 16 MB ram... You would surely hope so that it runs fluent on a 512 MB pc then :)
     
  16. Davill

    Davill New Member

    Joined:
    Aug 19, 2009
    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Thank you, guys, I'll follow your advice!
     
  17. Smirftsch

    Smirftsch New Member

    Joined:
    May 9, 2000
    Messages:
    322
    Likes Received:
    0
    Since I'm still getting referrals to this topic:
    227f UED2 does not mess up zoning and a bunch of bugs known from 4.36 or 4.51 have been fixed there already.

    The zoning however is handled different, with an extension which was disabled in classic Unreal, but introduced by Legend for UGold to help mappers with the 63 zones limit:

    // ZoneInfo-based zoning
    //
    // An alternative zoning algorithm developed by Legend to help control
    // merged zones. Level designers must manually place ZoneInfo actors
    // (or subclasses) in all "real" zones.
    //
    // All zones that do not contain a ZoneInfo actor are forced to iZone==63.
    //
    // In levels with more than 63 zones, this algorithm can be used to allow
    // the level designers to control exactly which zones are merged, and
    // which are mapped to their own iZone.

    Since this is a good idea in general I took this over into 227.
     
    Last edited: Mar 10, 2011

Share This Page