1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Two Factor Authentication is now available on BeyondUnreal Forums. To configure it, visit your Profile and look for the "Two Step Verification" option on the left side. We can send codes via email (may be slower) or you can set up any TOTP Authenticator app on your phone (Authy, Google Authenticator, etc) to deliver codes. It is highly recommended that you configure this to keep your account safe.

UT Runs Too Fast

Discussion in 'Original Unreal Tournament' started by Adelheid, Mar 9, 2008.

  1. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    Before you shout at me yes I did use the search option, unfortunately the search option is about as much use as a chocolate teapot.

    The problem is intermittent; If I close it and quickly click on the icon again before the music stops it runs at normal speed, but then the sound is bad.

    I vaguely remember how to fix this but I thought I had better ask before I mess with things.

    AMD Sempron Processor 3000+, MMX, 3DNow, ~1.8GHz
     
  2. brdempsey69

    brdempsey69 Original UT Owns !!

    Joined:
    Jun 19, 2003
    Messages:
    362
    Likes Received:
    1
    Somebody here will be more than happy to help you out if you could give us some more details about your setup. Such as what OS you're using. Do you have a desktop or laptop ( it looks like a laptop with that processor you listed )? What type of graphics chip does your system have?
     
  3. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    Windows XP Home
    Desktop
    ATI Radeon Xpress 200 (Integrated with Motherboard)

    My computer is "old" apparently, about 4 or 5 years old... Doesn't sound very old to me... I blame consoles...
     
  4. T2A`

    T2A` I'm dead.

    Joined:
    Jan 10, 2004
    Messages:
    8,763
    Likes Received:
    0
  5. brdempsey69

    brdempsey69 Original UT Owns !!

    Joined:
    Jun 19, 2003
    Messages:
    362
    Likes Received:
    1
    And if the OpenGL driver doesn't work, scroll down that page that T2A provided the link for and try out the Direct3D9 driver.

    It works great as well.
     
  6. NeoNite

    NeoNite Eternal sunshine

    Joined:
    Dec 10, 2000
    Messages:
    19,258
    Likes Received:
    106
    Isn't the D3D8/9 driver supposed to be better for ATI graphics card. Sure works better for mine (x1950)
     
  7. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    Tried the Open GL driver and the D3D8 driver to no avail :(
    How do you limit the framerate, is that in the INI file?
     
  8. brdempsey69

    brdempsey69 Original UT Owns !!

    Joined:
    Jun 19, 2003
    Messages:
    362
    Likes Received:
    1
    Did you try the Direct3D9 driver yet? It is somewhat different from the Direct3D8 driver.
     
  9. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    Oops. I knew I had done something wrong!
    ...
    It almost works, but then the game accellerates to double speed... looks great though :D
     
  10. Raynor.Z

    Raynor.Z Ad Nocendum Potentes Sumus

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    1,477
    Likes Received:
    1
    Look your UnrealTournament.ini in System folder, there should be FrameRateLimit=200 (I have mine set to 150)
     
  11. haslo

    haslo Moar Pie!

    Joined:
    Jan 21, 2008
    Messages:
    363
    Likes Received:
    0
    Mmmmh, chocolate teapot!
     
  12. Chew-This

    Chew-This New Member

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    42
    Likes Received:
    0
    Are you playing UT on a laptop?
    From my understanding and don't quote me on this, but the speed of your laptops
    dual core processor runs a little to fast for UT.
    Try this:
    Go to your startup screen then right click your mouse and then click Properties. Now click Screen Saver.
    Go to Monitor Power and click Power. Now change your Power scheme to always on.
    Click Apply and you're there.....I think...I hope
     
  13. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    I dont see .ini files. I see config and int files, but in the ones called UnrealTournament I can't find a line that says "FrameRateLimit"... do I add it?
    ________________

    No it's not a Laptop...
     
  14. Raynor.Z

    Raynor.Z Ad Nocendum Potentes Sumus

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    1,477
    Likes Received:
    1
    There's gotta be files with INI extensions in your UT\System folder. Try to open it directly from Notepad and if you don't have this section then add it manually.
     
  15. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    I can assure you that there is nothing in my UT system folder with an INI extension. I have: DLLs, Configs, INTs, Us, Batches and Internet Shortcuts.
    Oh, and three text documents.
    ....
    Ah! My computer doesn't show the INI thingy when I click the Details view, it just says Configuraton File... Sorry, my bad.

    Where exactly in the *ahem* .ini do I add the line?
     
  16. $hagratH

    $hagratH New Member

    Joined:
    Jan 24, 2008
    Messages:
    121
    Likes Received:
    0

    do u try to play UT99 GOTY edition??
    or UT99??
    if u trying GOTY,,,it might be the problem,,its known for sum bugs
    try to play the original UT version
    cheerz and good luck m8
     
    Last edited: Mar 10, 2008
  17. Raynor.Z

    Raynor.Z Ad Nocendum Potentes Sumus

    Joined:
    Feb 1, 2006
    Messages:
    1,477
    Likes Received:
    1
    Depends what rendere you're using, if Direct3D9 then it should go under
    [D3D9Drv.D3D9RenderDevice]

    if OpenGL then it should go under
    [OpenGLDrv.OpenGLRenderDevice]

    For example

    [D3D9Drv.D3D9RenderDevice]
    FrameRateLimit=200
    ...other values...
     
  18. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    I am using the D3D9 renderer, but in the file there is no [D3D9Drv.D3D9RenderDevice] thingy, only a D3D.... I put the Frame-woo-woo in there anyway and it didn't work (Duh!).

    I'm going to try the OpenGL, but be prepared ;)

    Edit:

    Epic Fail. It seems my PC is allergic to OpenGL.

    Edit2:

    What if I copied the whole [D3DDrv.D3DRenderDevice] section and just put 9's in there? Or is that stupid?
     
    Last edited: Mar 10, 2008
  19. brdempsey69

    brdempsey69 Original UT Owns !!

    Joined:
    Jun 19, 2003
    Messages:
    362
    Likes Received:
    1
    Try looking towards the very bottom of the UnrealTournament.ini configuration file and see if you have the [D3D9Drv.D3D9RenderDevice] header and the settings listed below it. That was where mine ended up after I installed the Direct3D9 driver.

    I you still don't see it anywhere you can copy and paste this into it and then adjust settings to your liking and then click File>Save to save the changes.

    [D3D9Drv.D3D9RenderDevice]
    ZRangeHack=False
    NoAATiles=True
    NumAASamples=16
    UseAA=True
    RequestHighResolutionZ=True
    UseSoftwareVertexProcessing=False
    UsePureDevice=False
    UseTripleBuffering=True
    MaskedTextureHack=True
    SmoothMaskedTextures=False
    SceneNodeHack=True
    FrameRateLimit=85
    SwapInterval=-1
    UseFragmentProgram=True
    UseVertexProgram=False
    TexDXT1ToDXT3=False
    DynamicTexIdRecycleLevel=100
    CacheStaticMaps=False
    UseTexPool=True
    UseTexIdPool=True
    UseSSE2=True
    UseSSE=True
    BufferTileQuads=True
    BufferClippedActorTris=True
    SinglePassDetail=False
    SinglePassFog=False
    ColorizeDetailTextures=False
    DetailClipping=False
    UseDetailAlpha=True
    DetailMax=2
    RefreshRate=85
    MaxTMUnits=0
    NoFiltering=False
    MaxAnisotropy=16
    Use565Textures=False
    Use16BitTextures=False
    UseS3TC=True
    UseAlphaPalette=False
    UseTrilinear=False
    UsePrecache=False
    UsePalette=False
    UseMultiTexture=True
    MaxLogTextureSize=8
    MinLogTextureSize=0
    MaxLogVOverU=8
    MaxLogUOverV=8
    OneXBlending=False
    GammaCorrectScreenshots=False
    GammaOffsetBlue=0.000000
    GammaOffsetGreen=0.000000
    GammaOffsetRed=0.000000
    GammaOffset=0.000000
    LODBias=-0.750000
    DetailTextures=True
    DescFlags=0
    Description=
    HighDetailActors=True
    Coronas=True
    ShinySurfaces=True
    VolumetricLighting=True
     
    Last edited: Mar 10, 2008
  20. Adelheid

    Adelheid Bernstein

    Joined:
    Jan 23, 2008
    Messages:
    1,027
    Likes Received:
    0
    Didn't work, which is really dumb as I can see your frame rate limit is at 85... Grrr..
     

Share This Page