1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Two Factor Authentication is now available on BeyondUnreal Forums. To configure it, visit your Profile and look for the "Two Step Verification" option on the left side. We can send codes via email (may be slower) or you can set up any TOTP Authenticator app on your phone (Authy, Google Authenticator, etc) to deliver codes. It is highly recommended that you configure this to keep your account safe.

Slowdown in UT after re-install

Discussion in 'Original Unreal Tournament' started by Astaldo, Aug 3, 2001.

  1. Astaldo

    Astaldo New Member

    Joined:
    Apr 21, 2000
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    I had to reformat my hard drive :( the other day and after re-installing UT, it's seems slower than before. I have a 933mhz PIII, 383MB ram and a GeForce3 card. I'm running in D3D at 800x600 with 32 bit textures. I patched to 436 and installed bonus pack 1. There are no other mods/mutators/skins, etc on it yet, but it just seems slower. This is the same configuration I used before and it ran like silk. I also have the Detonator 12.41 driver for my GeForce card (Same as last time) and DirectX 8.
     
  2. Peregrine

    Peregrine Death from above

    Joined:
    Jan 16, 2001
    Messages:
    2,507
    Likes Received:
    0
    Does the entire thing run slow (like the menu screens) or are you just refering to your framerate while playing?
     
  3. Astaldo

    Astaldo New Member

    Joined:
    Apr 21, 2000
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    The whole thing. I increased the mouse speed to what it was before, but the mouse pointer is still choppy
     
  4. Peregrine

    Peregrine Death from above

    Joined:
    Jan 16, 2001
    Messages:
    2,507
    Likes Received:
    0
    Maybe there is something running in the background? Virus scan? Disk checker? Can you get UT up and into a Window?
     
  5. Astaldo

    Astaldo New Member

    Joined:
    Apr 21, 2000
    Messages:
    73
    Likes Received:
    0
    There's nothing running in the background. I did a total re-install of everything. I only installed Windows 98, my drivers for video and sound, and UT. I haven't tried running in a window.
     
  6. Law

    Law I see...

    Joined:
    May 2, 2000
    Messages:
    989
    Likes Received:
    0
    Were you running the UT beta D3D drivers before? Can you remember any tweaking that you did before? And most of all, have you tried OpenGL with the beta drivers?
     
  7. A_Huge_Sweaty_Baboon

    A_Huge_Sweaty_Baboon The Baboon... HAS.... SPOKEN

    Joined:
    Aug 12, 2000
    Messages:
    700
    Likes Received:
    0
    same happend here, when i upgraded to Win2k, now im getting a sub 10 Framerate and my mouse pointer is really choppy, even with my backed up ini files....
    im trying to go back but my thread died
     
  8. Rooster

    Rooster Local Legend

    Joined:
    Jan 4, 2000
    Messages:
    5,287
    Likes Received:
    0
    Don't load the most recent d3ddrv.dll drivers - they cut my frame rate in half.

    Just use the 436.

    Btw, whenever I make a system change (ie, format, hardware, whatever) I always benchmark - but it sounds like you're obviously having some issues here that were not issues before.

    Make sure you load the latest mouse drivers - oh, btw, with that system you really should be running at 1024x768x32 - you can handle that NO problem.

    Try Detonator 12.90 - been good for me.

    Turn off Volumetric Lighting - that will likely take care of everything. (see my system if you think "Oh, my system can handle that" - but you got me on video card)
     
  9. Prophetus

    Prophetus Old Fart

    Joined:
    Dec 4, 1999
    Messages:
    3,099
    Likes Received:
    7
    Whenever you uninstall UT, the folder and registry entries will still exist in your root directory. Always manually delete the orphaned UT folder and registry entries before a reinstall.
     
  10. Rooster

    Rooster Local Legend

    Joined:
    Jan 4, 2000
    Messages:
    5,287
    Likes Received:
    0
    But Proph - all that tends to go away when you "Format". :)
     
  11. PHATBURNER

    PHATBURNER a.k.a. [DK]_-Outc@st-_

    Joined:
    Jan 4, 2001
    Messages:
    59
    Likes Received:
    0
    I have the same problem...even after I formatted, and UT was the first thing to be installed, without mods of any kind... just GOTY 436 in the raw.

    That choppy mouse movement in menus is driving me insane! In practice games off-line I can only achieve 18fps ave!! And about 30fps ave on-line :mad: I used to get 75fps easy on-line with 1024x768 with eye candy on. Spec is Win ME, 384RAM, D800, GF2 32 mx.

    I use the latest drivers for everything,but wondered what everybodies opinion was of the multitude of drivers available for my card- Geforce 32mx, is official better, or the beta detonators etc?
     
  12. Prophetus

    Prophetus Old Fart

    Joined:
    Dec 4, 1999
    Messages:
    3,099
    Likes Received:
    7
    Doh, Rooster...I didn't see "Format":). I was very tired when I posted that message...yeah...that's it...yeah:).
     
  13. Sparky

    Sparky Retired Administrator

    Joined:
    Dec 6, 1999
    Messages:
    5,871
    Likes Received:
    0
    Proph's a dork, you'll have to excuse him :).
     
  14. Prophetus

    Prophetus Old Fart

    Joined:
    Dec 4, 1999
    Messages:
    3,099
    Likes Received:
    7
  15. flare

    flare Banned

    Joined:
    Aug 4, 2000
    Messages:
    2,012
    Likes Received:
    0
    Prophetus][PuF][ just doesnt know how to use a computer :lol:

    /hands Prophetus][PuF][ a book on mouse clicking. :)
     
  16. Prophetus

    Prophetus Old Fart

    Joined:
    Dec 4, 1999
    Messages:
    3,099
    Likes Received:
    7
    /me takes Flare123's book and opens it to chapter 10: "How to kick/ban someone with two clicks of the mouse button"





    j/k:)
     
  17. [IsP]KaRnAgE

    [IsP]KaRnAgE You Can Be My Wingman

    Joined:
    Jul 24, 2001
    Messages:
    2,806
    Likes Received:
    0
    i've noticed horrible framerates only in vanilla UT :( Tac ops works fine as does Unreal. Lava Giant and Barricade are the biggest offenders. Also in all 3, the menu temporarily freezes when i go any where in the multiplayer area that isnt related to IRC.

    For instance im chatting away and i decide to go look for a server.... there is a near 100% chance that during the time im looking for a server, or even the instance i press a tab, that i will get a Freezing episode. This happens between online matches as well (when a match is over and it is switching).
    This happens on my friends comp as well, though my comp is much more powerful.
    here are the stats:
    800mhz athlon
    256mb ram
    28gig HD
    GeForce2 GTS 64mb
    DSL connection ( though this happened on 56k for me as well)

    I run U, UT, TO o 1024x768 32bit color and high details, standard video resolution.
    Nothing is overclocked.
     

Share This Page